Washington - Houston

Shanado National Park isineens een heel andere wereld. Je hebt nog maar net de drukte van Washington achter je gelaten, of je wordt bij de ingang van het parkopgewacht doorreeën en na een paar mijl zie je je eerste zwarte beer. Wow, ze zijn er dus echt! Over de Skyline drive, zoals de weg heet die door het park loopt, zijn we naar Big Meadows gereden en hebben we overnacht in een oude lodge met schitterend uitzicht over de valley. ‘s Avonds kwam het echte mountain-gevoel bij ons naar boven toen de plaatselijke Dolly Parton met twee dude's in de bar wat mountain-music kwam spelen. De Skyline drive loopt over in de Blue Ridge Parkway. Je kunt inderdaad wel zeggen: 'Parkway'. Het is net of je door een heel groot park rijdt. Van de 460 mijl lange weg hebben wij er 200 afgelegd. Meer bos, weilanden, boerderijen en netjes gemaaide bermen kon Mariël niet aan. Nog wel even de Mabry Mill meegepakt, maar toen was het echt tijd om via een snellere weg door te rijden naar Nashville.

Memorial day weekeind maakte het wat lastiger om een mooie kampeerplek te vinden, want blijkbaar willen de Amerikanen dan ook van de gelegenheid gebruik maken om de ‘natuur' in te trekken. Nu we wat meer zuidelijker komen, valt het op dat de mensen met een lekkere ‘southern sling' praten.Husband spreken ze uit als heuuuusbeeend, etc. Daarnaast is het toch al niet geringe aantal kerken dat je tegekomt uitgegroeid tot zo'n groot aantal dat het haast eng wordt. Nashville heeft overdag niet zoveel te bieden, maar ‘s avonds hebben we ons prima vermaakt met de livemuziek in BB-King's Bluesclub.

Na Nasville volgde Memphis, de stad van Elvis en de Gibson Gitaar. Dit keer kwam de muziek in de vorm van het Memphis in May festival: klassieke muziek gevolgd door 'The Four Tops' (ja, ze bestaan nog), met vuurwerk als afsluiter. Elvis zijn Graceland was onze hoofdreden om naar Memphis te gaan. Het was leuk om het huis van binnen te zien en zijn eindeloze gouden platen en pakken te bewonderen. Emotioneel werd het heel even bij het graf van de 'King of rock en roll'. Jammer genoeg vertellen ze alleen de succeskant van het verhaal en maken de ruim 15 souvenier winkels er wel weer een erge attractie van.

Van Memphis naar New Orleans rijden is als een rit van 200 mijl over de A1 op de Veluwe. Pas het laatste stuk komen de moerassen, waar je met een snelweg op palen overheen rijdt. Tijdens een relaxed tochtje over de Mississippi op een originele radar/stoomboot, was goed te zien hoe New Orleans er nu bij ligt. Als je de dijkjes ziet is het niet raar dat door een storm als Katrina een woonwijk overstroomt. Er moet echt nog wel wat gebeuren willen ze zo'n overstroming in de toekomst voorkomen. In het centrum (downtown) is niets meer te zien van de Katrina, op de daklozen tentenkampen onder de brug na. In Frenchmanstreet (zoals Bourbonstreet vroeger was) vonden we New Orleans zoals wijvinden dat ze hoort te zijn. Oude vervallen barretjes met een bejaarde, gehandicapte neger voor de deur die je naar je ID vraagt. Allerlei soorten mensen (locals, toeristen, zakenmensen, zwervers homo's etc.) die gezellig wat rondhangen en vooral veel echte jazzliefhebbers die komen voor de good stuff.

Aan de Mississippi staan nog veel oude plantagehuizen uit de tijd van de suikerplantages en de slavernij. Wij bezochten Oak Alley en de naam zegt het al. Naar het huis toe staan aan een laan 28 eeuwenoude eiken. Heel mooi. Helaas hadden we geen tijd om het huis te bezoeken want in Houston wachtte namelijk een vlucht naar Hawaii en die wilden we niet missen.

Groetjes uit een druk Houston,

Mariël & Tom

Quebec - Washington

Wat een rust in Adirondack National Park. Ineens helemaal midden in de natuur. Op de kaart stond dichtbij Lake Placid een plaatsje dat North Pole heet. Daar moesten we natuurlijk overnachten. Helaas niet in de tent, want daar was het veel te koud voor 's-nachts. Bij Saranac Lake hebben we ons 2,5 uur prima vermaakt in een kayak. Precies genoeg om het leuk te blijven vinden. Veel buitenhuizen langs het meer. Natuurlijk hebben we in Lake Placid het Olympisch museum bezocht over de spelen die daar hebben plaatsgevonden. Goed te zien hoe veel professioneler de spelen geworden zijn de laatste jaren. In 1980 zag het er nog lekker simpel uit.Nu gaf Lake Placidjeecht het ideevan vergane glorie. Onze grote lege hotel leek zo uit de film The Shining te komen.

Onze volgende bestemming was de Hudson Valley. In dit gebied staan veel oude huizen meteenmooiuitzicht op de Hudson rivier. We hebben 2 huizen bezocht: Olana (huis van schilder Frederic Church) en het huis van oud-president Franklin D. Roosevelt(FDR). Veel historie. Gelukkig was het weer hier wat beter, waardoor we goed konden camperen op een mooie camping. Veel (helaas ook aangereden) wild. Op onze weg naar Washington hebben we dichtbij New York, inSleepy Hollow,nogTheRockefeller Estate bezocht. Dit huis is van oliemagnaat John Rockefeller geweest en heet Kykuit. Amerikanen noemen het Kaikuht. De rijkdom straalt van alles af:impressive huis en tuin, duur interieur, veel te veel kunst (Picasso, Warhall, Chinese beelden). Zoveel kunst datde kelder zelfs is omgebouwd tot art gallery.Veeloude auto's.

Eenmaal in Washington hebben we een bezoekje gebracht aan Fransien, de voormaligemanager van Mariel. Zij is met haar man en kids verhuisd naar het nieuwe Bussum: Bethesda (plaatsje vlakbij Washington). Gezellig bijgekletst en het huis en de omgeving bekenen. Helaas moesten we 's-avonds weer naar onze veel minder comfortabele onderkomen: detent. Op de camping bleken veel rupsen te zijn. Ze zaten over de hele tent en gingen coconnen in hoekjes. Nadat we de tent verplaatst hadden en de tent ontdaan hadden vande rupsen hebben we het mooie en groene Washington bezocht. In het gebied dat 'The National Mall' heet, staan alle belangrijke gebouwen en monumenten: Washington Monument, WWII Memorial, Lincoln Memorial, Korean WarVeterans Memorial. Amerikanen weten wel hoe ze een gedenkplek moeten maken.Natuurlijk hebben we nog een blik op het Witte Huis geworpen. Erg ver weg en veel beveiliging. Later op de middaghebben we nog een tentoonstelling over Eero Saarinen bezocht in het lelijkeNational Building Museum. Deze architect heeftin de vorige eeuw wat opmerkelijke gebouwen neergezet, waaronder The Gateway Arch in St. Louis. Uiteindelijk hebben werondgelopen in Georgetown, een buitenwijk van Washington, waar je goed kunt eten en winkelen. Natuurlijk hebben we dat gedaan. Tijdens ons 2e bezoekje aan Washington hebben we het Phillips Collection Museum bezocht en hebben we na een dagje winkelen het uitgestorven gebied rond United States Capitol bezocht. Imposante gebouwen. 's-Avonds heerlijke tapas gegeten.

Greetz,

Tom & Mariël

Holland (MI) - Quebec

Hallo allemaal,

De Niagara Falls zijn mooi, maar de rest er omheen hadden ze niet hoeven doen. Wat een trieste vertoning al die half vergane atractiehutjes en slechte eettentjes. Maar goed, wij zijn met de ‘Maid of the Myst' boot het water op geweest. Je krijgt een mooie blauwe regenponcho aan en dan vaar je met de boot naar de waterval. Aan de linkerkant zijn eerst de American Falls te bewonderen en daarna volgen de Horsshoe Falls, waar je met je bootje echt helemaal in de mist verdwijnt. Erg impressive. Erg spectaculair is het ook bovenaan bij het Horsshoe Falls, waar deze met heel veel vaart naar beneden stort.

Na de Niagara Falls volgde Toronto. Een aardige stad met skyscrapers en aardige mensen van allerlei nationaliteiten. Ook hier heeft Mies van der Rohe zijn sporen nagelaten en een mooie kopie van de Federal Building uit Chicago neergezet. Toch is Canada duidelijk anders dan de VS. Mensen doen wat met hun land (tuin) en de auto's hoeven ook niet meer zo groot.

Onze trip ging vervolgens naar Quebec. De stad waar het voor de Canadezen 400 jaar geleden allemaal is begonnen. Dit jaar vieren ze hun 400-jarig bestaan en overal in de stad kom je dan ook de feestelijke versieringen tegen. Voor de echte festiviteiten was het nog te vroeg in het seizoen. Quebec en omgeving is franstalig en de stad heeft een echte vestingsmuur en karakteristieke oude huisjes en straatjes. Dit is voor Canada heel bijzonder, dus hier komen hordes toeristen op af. Wij waren niet zo onder de indruk. De Parlementsgebouwen van Quebec zijn open voor publiek en deze hebben wij bezocht. Aan de inrichting van de parlementszaal is goed te zien dat het politieke systeem is gecopieerd van de Engelse twee partijenen stelsel. In de suburbs van Quebec ligt Village des Hurons, een klein gebied waar wat historie te vinden is van de oorsprongkelijke bewoners van Canada. Helaas stelde hun museum niet veel voor maar was er wel een heel stijlvol, met complete wolvenvellen, ingericht hotel aanwezig (zie foto).

Na Quebec was het tijd om door te rijden naar de USA en ons eerste national park te bezoeken: Adirondack Park. Na de gebruikelijke formaliteiten bij de US-border waren we weer permitted. Op naar de mountains.

See ya,

Mariël & Tom

Chicago - Holland (MI)

Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie leuke reacties. De verwachtingen zijn hooggespannen en we hopen ze waar te kunnen maken. Als de rest van onze reis net zo goed is als onze eerste dagen, moet dat zeker gaan lukken.

We hebben onze eerste dag met 6 uur tijdverschil redelijk goed overleefd. Rick van der Ploeg vloog met ons mee naar London waar we vervolgens een vlucht eerder hebben kunnen nemen. Gelukkig was het welkomstcommitee van douanebeambtes aan de USA border, ten opzichte van 4 jaar geleden, stukken milder.

Chicago is een geweldige stad met mooie achitectuur en leuke mensen.Warenhuis Macy's hadspeciaal voor ons Gordon Ramsay geregeld die zijn nieuwste boek kwam signerenen The Chicago Art Insitute had een hele mooie overzichtstentoonstelling van Edward Hopper en Winslow Homervoor ons georganiseerd.De baseballwedstrijd van de Chicago Cubs op Wrigley Field was een mooie afsluiter van onze eerste volle dag in Chicago. Jammer dat het zo koud was, waardoor we maar vroegtijdig het stadion verlieten. We waren niet de enige.

Het thema architecteurheeft aleen groot aantal punten gescoord met een rondleidingdoorChicago met veel aandacht voor de architectMies van Rohe (o.a.Federal Building).Onzegids van de tour wees ons op de public library, een post modern gebouw uit 1991 dat eruit ziet alsof het 200 jaar oud is. De wintertuin bovenin was het hoogtepunt dat we zeker zouden moeten zien,dus wij er naartoe. Toevallig gaf de Consul GeneralvanNederland in Chicagozijn Koninginnedagborrel in de wintertuinenzijn assistentwas zo attent om ons ook uit te nodigen.Geweldig om samen metallerlei andere mensen met een connectie met Nederlandchampagne te drinken, Nederlandse kaas te eten en natuurlijk ook het Amerikaanse en Nederlandse volkslied te zingen.Kennis gemaakt met Robin en Lauren die beide in Nederland hebben gestudeerd. Robin gaat met haar foundation eenmolen bouwen inde plaats Little Chute aan de westkant van Lake Michigan.Vanaf 2010 kunnen we 'm bezoeken. Kun je niet wachten, kijk dan even op www.littlechutewindmill.org. Lauren is getrouwdmet eenNederlandseman die nu nog in Utrecht is, maar binnenkort bij haar in Amerika komt wonen.

Nog wat architect Frank Lloyd Wright gezien in het Oak Park van Chicago en het Farnsworth House (God is in the details) van Mies van de Rohe bezocht in Plano.

Op de route van Chicago naar de Niagara Falls ligt Holland. We hadden gehoord dat er een festival (Tulip Time) zou zijn. Dat mochten we natuurlijk niet missen. Eens kijken hoe dat verre Nederland leeft in de VS. We hebben onze intrek genomen in het gastvrije B&B van een Nederlands echtpaar. Er blijken hier zo'n 1400 kinderen aan klompendansen te doen. We denken dat dat meer is dan in heel Nederland.

De komende weken kunnen we genieten van onze Ferrari-rode Volvo S40 2.4 met zonnedak. Prima geregeld door even met de manager van de autoverhuur te praten. Op naar de Niagara Falls.

Foto's volgen zodra het lukt ze te uploaden.

Groeten uit Holland, Michigan

Welkom op ons Reislog

Hoi iedereen,

Welkom oponze reispagina.

Dit isde plaats waar we jullie op de hoogte houden van alle avonturen en ervaringen tijdens onze reis. Na ons vertrek uit Nederland kun je hier dan ook regelmatig nieuwe verhalen en foto's vinden, en via de kaart weet je altijd precies waarwe ons bevinden en waarwe zijngeweest. Meer informatie overons en de reisvind je in het profiel.

Laat gerust af en toe eens een berichtje achter!

Groetjes,

Tom & Mariel